Start › Miljöskydd › MKN vatten och tillsyn miljöfarlig verksamhet
Miljösamverkan Sverige har tagit fram ett handläggarstöd för arbetet med miljökvalitetsnormer för vatten (MKN) i tillsyn av miljöfarlig verksamheter. Området är omfattande och komplext och vi hoppas handläggarstödet kan komma till nytta.
Handläggarstödet är tänkt som en hjälp till dig som arbetar med tillsyn av miljöfarlig verksamhet. Handläggarstödet går också bra att använda för verksamhetsutövare med intresse av att följa upp sin påverkan på normerna och för arbetet med att hitta de bästa åtgärderna för minskad påverkan på vattenkvaliteten. Handläggarstödet färdigställdes i mars 2020.
Handläggarstödet är uppbyggt utifrån ett tillsynsschema. Du når de olika delarna av handläggarstödet via vänsternavigeringen. Vi hoppas att du enkelt hittar det du letar efter.
Handläggarstödet omfattar påverkan på de normer som gäller för ytvatten. Normer inom skyddade områden och grundvatten omfattas ej. Stödet visar hur både tillsynsmyndighet och verksamhetsutövare kan ta sig an ett komplext område på ett systematiskt sätt.
I handläggarstödet utgår vi från att du har kunskap om grunderna inom vattenförvaltning. Om du behöver uppdatera dina kunskaper finns avsnittet Grunder om MKN vatten.
Sist i handläggarstödet, under rubriken “Tillsyn – goda exempel” har vi samlat en rad olika exempel på hur du kan arbeta med MKN vatten inom tillsynen. Länsstyrelsen i Jönköpings län driver ett intressant projekt 2018-2020.
Miljösamverkan Sverige presenterar handläggarstödet miljökvalitetsnormer för vatten (MKN) i tillsyn av miljöfarlig verksamheter.
Introduktion, grunder i MKN, inventering och egenkontroll
Provtagningsguide, granskning och bedömning, goda exempel
Länsstyrelsen i Jönköpings län presenterar sitt tillsynsprojekt med fokus på MKN vatten och delar med sig av sina erfarenheter. Tillsynsprojektet har koppling till Miljösamverkan Sveriges handläggarstöd kring MKN vatten i tillsyn av miljöfarlig verksamhet.
Stort tack till den uthålliga projektgruppen som har kämpat med detta handläggarstöd under lång tid i med- och motgångar.
Pia Almbring, Havs- och vattenmyndigheten
Karin de Beer, Länsstyrelsen Värmland (till och med juni 2018)
Gertrud Gybrant, Länsstyrelsen Värmland
Johanna Jellinek, Länsstyrelsen Västra Götaland
Vibeke Lirås, Länsstyrelsen Skåne
Carina Lif, Miljösamverkan Sverige
Stort tack till Ragnar Lagergren, Länsstyrelsen Västra Götaland som samordnat arbetet med att sammanställa tabellen som visar kopplingen mellan miljöproblem och parametrar/kvalitetsfaktorer.
Ett stort tack till vår referensgrupp som bidragit med värdefulla synpunkter.
Karin de Beer, Länsstyrelsen Värmland
Katarina Carthew, Länsstyrelsen Jönköping
Ulrika Forsman, Länsstyrelsen Värmland
Katrin Herrlin Sjöberg, Vattenmyndigheten
Torunn Hofset, Naturvårdsverket
Annefrid Karlsson, Länsstyrelsen Värmland
På miljosamverkansverige.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Du kan läsa mer om våra kakor på sidan ”Om kakor”