Om projektet
CITES-lagstiftningen om ål trädde i kraft 2009, vilket innebär att handeln med ål faller under länsstyrelsernas tillsynsansvar. Parallellt med detta är ålen en art som fiskas för konsumtion.
Yrkesmässig handel med levande ål omfattas av krav på verksamhetstillstånd (enligt 26 § i artskyddsförordningen) och vid all handel med ål ska man kunna visa på lagligt ursprung (artikel 8 i EG-förordningen 338/97). Ålen regleras och övervakas också genom flera andra lagstiftningar. Det finns även en nationell ålförvaltningsplan.
Det är svårt att ha kunskap om och en helhetsbild kring denna omfattande lagstiftning. Till hjälp har Miljösamverkan Sveriges tillsyns- och informationsprojekt, Ål together II, tagit fram ett handläggarstöd med fokus på artskydds- och fiskefrågor. Här finns flödesbeskrivningar över relevant lagstiftning, checklista för artskyddstillsyn, tips för fisketillsyn med mera.
Projektet har inte arbetat med djurskydds- eller smittskyddsfrågor. Livsmedelslagstiftningen tas upp mycket översiktligt.
Projektet startade i oktober 2015 och avslutades i maj 2016.
Den minskade invandringen av ålyngel till Europa är oroväckande.
Foto: Kerstin Söderlind